Met IoT of, voluit, het Internet of Things koppelt u allerlei apparaten en zaken aan het internet. IoT wordt ondermeer gebruikt voor alarmeringen, GPS-tracking, klimaatbeheersing, parkeersystemen of logistieke toepassingen. Maar de lijst is eindeloos, ook uw koelkast, uw CV-installatie of de drinkbak in het weiland kunnen met dezelfde techniek gekoppeld worden.

Tot voor kort werd voor de benodigde draadloze verbinding veelal gebruik gemaakt van mobiele (telefoon-) netwerken van de grote telecomproviders. Alhoewel dat prima werkt zijn er een paar grote nadelen. De techniek is complex, de abonnementskosten zijn relatief hoog en het hoge stroomverbruik van de apparatuur zorgt er voor dat batterij- of accuvoeding niet of minder geschikt is.

LORAWAN

Vanaf 2015 is er een nieuwe draadloze techniek beschikbaar, het zogenoemde LoRaWAN. De afkorting staat voor Long Range Wide Area Network. Een belangrijk voordeel van LoRaWAN is het grote bereik en het extreem lage stroomgebruik waardoor sensoren (de zogenoemde nodes) maanden tot zelfs jaren gebruikt kunnen worden op een paar standaard batterijen. De nodes zijn kleine zender/ontvangers die met het netwerk communiceren en de gegevens van gekoppelde sensoren doorsturen naar – of ontvangen van – het LoRa netwerk. Vanuit apps of simpelweg via een webbrowser kunnen de gegevens geraadpleegd worden of kunt u de nodes laten schakelen.

EIGEN GATEWAY

TIServices ondersteunt The Things Network en is lid van de TTN Community. Met een eigen TTN gateway is TIServices een van de sponsoren van het netwerk en wordt de dekking in een aanzienlijk deel van het Rivierengebied vergroot. Desgewenst kan TIServices ook voor u een gateway plaatsen op de locatie van uw voorkeur.

LANDELIJKE DEKKING

In 2017 heeft KPN een landelijk dekkend LoRa netwerk uitgerold zodat overal in Nederland bereik is. Om gebruik van dit netwerk te maken is een abonnement vereist. Naast KPN biedt The Things Network overeenkomstige service met een inmiddels flinke dekking in Nederland en ver daar buiten. Het gebruik van dit steeds groter wordende netwerk is gratis omdat het wordt beheerd door een community van vrijwilligers en enkele sponsoren. The Things Network, een Nederlands initiatief, blijkt inmiddels een betrouwbare partij en verspreidt zich wereldwijd. In korte tijd is het dan ook een serieus en gratis alternatief gebleken voor grote spelers als KPN.

UW PARTNER

TIServices heeft inmiddels veel ervaring met deze techniek opgedaan en verschillende projecten met succes afgerond, zowel met de integratie via het web als met het bouwen en installeren van LoRa gateways en LoRa nodes. Wellicht kan TIServices ook uw IoT project verzorgen. U kunt altijd contact opnemen voor meer informatie..